Waarom Dunstan Babytaal

Myrthe en Myra zijn sinds 2013 gecertificeerd Dunstan Babytaal trainer voor ouders.
Je leert in deze workshop hoe je kunt inspelen op de behoeften van je kind, zonder dat je daarbij aan je eigen behoeften voorbij gaat. Juist door de behoeften van je kind goed te herkennen, levert je dat als ouder meer zelfvertrouwen op en daarmee rust en tijd voor jezelf. Myra en Myrthe weten als geen ander hoe belangrijk het is balans te vinden tussen zorgen voor je kind en zorgen voor jezelf. Want je kunt pas goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt!


Waarom Dunstan Babytaal
Dunstan Babytaal is een respectvolle methode om ouders vanaf dag één te helpen hun baby te begrijpen en in te spelen op zijn behoeften. Het geeft ouders de mogelijkheid gelijkwaardig in de opvoeding deel te nemen omdat zij beiden concreet horen wat hun baby nodig heeft. Dat geeft zekerheid en maakt het nemen van beslissingen veel makkelijker en leuker.


Baby’s maken de beste start als zij zich veilig en begrepen voelen. Dit stimuleert een goede hechting tussen ouders en hun baby en dat is een heel belangrijke basis voor zijn verdere ontwikkeling, zijn hele leven lang. Naast liefde, rust en een fysiek veilige plek is het essentieel om tegemoet te komen aan de behoeften van de baby.
Ouders die horen wanneer hun kind honger heeft, moet slapen, buikpijn heeft, een boertje moet laten, het te warm of te koud heeft of verschoond moet worden, kunnen inspelen op die behoeften. De baby zal minder vaak hard hoeven te huilen omdat hij zich begrepen voelt.


Tegenwoordig wordt vaak aan jonge ouders geadviseerd een strak tijdschema aan te houden in de verzorging van hun pasgeboren baby. Een strikte tijdsindeling lijkt ouders in eerste instantie houvast te bieden, maar negeert in werkelijkheid de signalen van hun kind. Iedere baby is tenslotte uniek.
Fijner zou het zijn om hier een balans in te vinden. Door in te spelen op de behoeften van je kind rondom het voeden, slapen en wakker zijn, ontstaat een flexibele routine. Deze flexibele routine biedt zowel de ouders als het kind (en eventuele andere kinderen in het gezin) de ruimte en de rust om toe te komen aan ieders behoeften.
In plaats van te kijken naar de klok kunnen ouders zich richten op het luisteren naar, het observeren van en het afstemmen op het unieke ritme van hun baby. Dat is de beste gids voor het creëren van een dagelijkse routine.


Niet alleen ouders, maar ook anderen binnen de direct omgeving van de baby kunnen Dunstan Babytaal leren. Opa’s, oma’s, ooms en tantes, iedereen kan zo in spelen op de behoeften van de baby.


Hoe werkt Dunstan Babytaal
Alle baby’s worden geboren met het vermogen om hun behoeften te uiten door middel van geluid. Die geluiden worden voortgebracht door basisreflexen die iedere baby heeft in de eerste paar maanden van zijn leven. De Australische Priscilla Dunstan ontdekte deze unieke geluiden toen zij zelf moeder werd. Zij kon deze geluiden als eerste ontdekken omdat zij in het bezit is van een absoluut gehoor waardoor zij in staat was patronen in het geluid van haar baby te horen. Langdurig wetenschappelijk onderzoek over de hele wereld heeft inmiddels bevestigd dat deze geluiden door elke baby met welke achtergrond of moedertaal dan ook, worden gemaakt.


Dunstan babytaal bestaat uit vijf woorden. Deze woorden betekenen honger, moeheid, een boer, een darmkramp en onvrede (verkeerde positie, te warm of te koud hebben etc.).


Dit heeft als gevolg dat:
   •     Je baby minder lang huilt en sneller gerustgesteld kan worden.
    •    Je baby langer achter elkaar slaapt, waardoor je als ouder ook een betere nachtrust krijgt.
    •    Je baby beter drinkt, omdat hij gevoed wordt op momenten dat hij echt honger heeft.
    •    Je baby hierdoor minder kans heeft om overvoed te raken en daarmee later minder kans heeft op overgewicht.
    •    Je als ouders minder stress ervaart en meer zelfvertrouwen krijgt, doordat jullie je baby ‘verstaan’.
    •    Je als ouders beter kunt samenwerken en taken kunt verdelen, waardoor jullie relatie verbetert.
    •    Je als vader hierdoor een grotere rol kan spelen in de verzorging van je baby tijdens de eerste maanden.
    •    Je baby een veilig gehechte relatie met zijn ouders ontwikkelt.
    •    het preventief kan werken tegen post natale depressieverschijnselen en het shaken babysyndroom.

Dunstan Babytaal bij Oprah Winfrey